Traction Mixed Use

Client / Clarett West

Area / Arts District, Downtown Los Angeles

Status / In Progress

Type / Commercial, Restaurant/Bar

Located in the heart of Los Angeles’ Arts District, the commingled buildings at 800 and 810 Traction Avenue demonstrate the technical difficulty of combining distinct building types (Type 1 and Type III, respectively) into a unified firewall and egress system.

Traction Mixed Use

Located in the heart of Los Angeles’ Arts District, the commingled buildings at 800 and 810 Traction Avenue demonstrate the technical difficulty of combining distinct building types (Type 1 and Type III, respectively) into a unified firewall and egress system.

Owner / Clarett West

Location / Arts District, Downtown Los Angeles

Status / In Progress

Type / Commercial, Restaurant/Bar

Located in the heart of Los Angeles’ Arts District, the commingled buildings at 800 and 810 Traction Avenue demonstrate the technical difficulty of combining distinct building types (Type 1 and Type III, respectively) into a unified firewall and egress system.

\

Inspiration

The building at 800 Traction originally held the Joannes Brothers Company, a coffee, tea, and spice processor and wholesaler. It was later occupied by the Angeles Desk Company, and was converted to artists’ live/work spaces in 1979. On the two buildings’ upper levels, we are overseeing the conversion to creative offices, while on the ground level, we are inserting three restaurant spaces and retaining at one area the historic fabric of the original showroom.

\

Design

The building at 800 is a designated historic landmark, designed by John Parkinson in a “reduced" Beaux Arts style, while 810 is a contributor to the local historic district. An original board-formed concrete stair with wood railings will serve as a richly textured focal point for the office floors, with retracting fire barriers that allow the open stairway to remain unencumbered by traditional fire-protection doors.

At the roof, we are designing a penthouse addition that will hold additional office space. A glassy storefront system on all four sides will allow outstanding views towards downtown LA and the San Gabriel Mountains. The existing parking areas will be reconfigured to create a sizable outdoor dining and events space.

Project photography by Hunter Kerhart.